Blog

Sri Lanka: Ceylon thee

29 Sep 2020 4 minuten reading time

Zwarte thee

Zwarte thee is een van de meest gedronken dranken ter wereld. Om zwarte thee uiteindelijk de smaak te geven van bijvoorbeeld Ceylon thee, worden de blaadjes van deze plant vermengd met andere planten.
Een kop zwarte thee bevat meer cafeïne dan andere theesoorten, maar minder cafeïne dan een kop koffie. Hierdoor is ook de smaak van deze theesoort sterker dan overige smaken.
Ceylon thee komt van origine uit Sri Lanka. Jaren geleden in de koloniale periode werd Sri Lanka Ceylon genoemd. Deze naam wordt nu nog gebruikt voor de thee die uit dit land komt. Ceylon thee is een zwarte thee met een vleugje citrus. Dat geeft deze thee een frisse smaak.

Ontstaan Ceylon thee

De geschiedenis van de Ceylon thee begint gek genoeg met koffie. Het begint allemaal op de koffieplantages onder Brits koloniaal bestuur. Ceylon was vanwege de ligging van groot belang voor het Britse rijk in India en het verre oosten. Alleen was het zo dat de kosten om de militaire aanwezigheid en infrastructuur te kunnen betalen zo hoog waren, dat het eigenlijk niet mogelijk was om dit gebied in stand te houden. Men bedacht dat de kolonie zichzelf maar moest gaan terugverdienen.
Tot 1869 werd er dus koffie verbouwd op Sri Lanka. In dat jaar brak de agressieve koffieroestziekte uit en kwam er een einde aan het verbouwen van de koffieplant. James Taylor, hij wordt gezien als ontdekker en beginner van de Ceylon thee, plantte het eerste stekje van de thee struik in 1866. Nadat de koffieproductie bijna volledig was weggevaagd, vormden de theeplantages een waardige opvolger.
Binnen twintig jaar had de dichte jungle van centraal Sri Lanka plaatsgemaakt voor de theeplantages. Eindeloze rijen met gesnoeide theestruiken zijn tot op de dag van vandaag nog steeds kenmerkend voor dit gebied. Sindsdien groeide niet alleen de export enorm, maar ook de reputatie en kwaliteit van de Ceylon thee tot in de 20e eeuw. De Ceylon thee is een van de belangrijkste exportproducten van Sri Lanka.


Ook al heet Ceylon sinds 1972 Sri Lanka, toch wordt in de theewereld nog steeds gesproken van Ceylon thee omdat het een echte merknaam is geworden.
De theeproductie in Sri Lanka is van groot belang voor de economie van Sri Lanka en de wereldmarkt. Sri Lanka is de derde grootste producent van thee in de wereld en is verantwoordelijk voor 19 procent van de wereldexport. Ongeveer 4 procent van het landoppervlak van Sri Lanka is dan ook bedekt met theeplantages en maar liefst 5 procent van de bevolking werkt in de thee industrie. Dit lijkt misschien weinig, maar dit zijn ruim een miljoen mensen.
De thee op Sri Lanka wordt geplukt door de duizenden Tamil-arbeidsters die op de plantages werken (de mannen werken meestal in de fabriek). Met manden op hun rug plukken ze de kostbare theebladeren. Om de versheid te garanderen worden van elke tak alleen de bovenste knoppen en twee blaadjes geplukt. Het hele proces, van blad tot thee, neemt niet meer dan 24 uur in beslag. Ten slotte wordt de thee op veilingen verhandeld, de beste kwaliteit is voornamelijk bestemd voor de export.

Goed voor de gezondheid

Groene thee en zwarte thee, zoals Earl Grey en de Ceylon thee, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Deze stoffen beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen en vrije radicalen die je ziek maken. Daarnaast is zwarte thee rijk aan vitamine B1, B2, B3, B5, C en E. Deze vitaminen bevorderen de werking van je zenuwstelsel en je spijsverteringssysteem en versterken je weerstand. Groene of zwarte thee drinken verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Ceylon thee bevat cafeïne, maar de hoeveelheid cafeïne in je kopje is afhankelijk van de bladeren die worden gebruikt om de thee te maken en je bereidingsmethode.

Pure Tea Collection

“Ceylon Flavoury Highgrown” is afkomstig van de theeplantage Aislaby in UVA-Bandarawele thee district in Sri Lanka. De hoog groeiende thee, tussen de 1200 en 1500 meter, heeft een amber kleur en een verfrissende smaak.

Our newsletter

Subscribe to our newsletter and stay in touch!